Maandag 11 juli 2016 – persmededeling:

our-lady-of-lourdes-prayer-card13056xl
Het Brusselse theatergezelschap Forsiti’A speelt op vraag van het bisdom van Antwerpen en Gent hun meest recente voorstelling tussen 12 en 18 juli vier keer voor zieke bedevaarders in Lourdes. De voorstelling ‘C’est pas parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter’ is muziektheater, dat met de kleinste menselijke anekdotes een heel verhaal weet te suggereren over geluk en tegenslag, migratie en thuiskomen, en samenleven zonder gedeeld verleden.

VGC collegelid voor cultuur Pascal Smet ondersteunt deze unieke kans: ‘Met een subsidie voor deze reis geven we een groot aantal spelers de kans om mensen te ontmoeten en hun voorstelling te spelen op een plek waar ze anders misschien nooit zouden komen. Dit is het bewijs dat mensen dingen kunnen bereiken met hun talenten. Deze krachtige en positieve voorstelling toont de diversiteit en weerbaarheid die Brussel nodig heeft na de moeilijke periode die we afgelopen maanden hebben beleefd.

Begin 2015 ging Forsiti’A in zee met Link=Brussel. Het resultaat? Een nieuw hoofdstuk in het sociaal-artistiek verhaal, dat zes jaar geleden begon met de samenwerking tussen Hobo en De Markten. Forsiti’A bloeide uit tot een sterk collectief: veertig Brusselaars van uiteenlopende leeftijden en met diverse sociaal-economische achtergronden vonden elkaar in hun passie voor de planken en het woord.

Hans Van Cauwenberghe nam de artistieke leiding van dit project voor zijn rekening en nadien vervoegden ook Ciska Thomas en Otto Kint de rangen. Vanuit de beleving en de verhalen van de Forsiti’A’s werden teksten en muziek geschreven. Van Cauwenberghe goot die met behulp van zijn artistieke equipe in een bij momenten breekbaar muziekspektakel.

En met succes, want na de opname van een album en een reportagereeks op het één-programma Iedereen Beroemd, werd ‘C’est pas parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter’ ook nog geselecteerd voor Het Theaterfestival, als eerste sociaal-artistieke voorstelling ooit.