HTF_logo_cmyk

C’est pas parce que… est selectionné par le Theaterfestival 2016!

Voici les commontaires élogieux du jury:

Toen na de aanslagen in Parijs, onder terreurdreiging 4, alle theaters in Brussel noodgedwongen hun deuren sloten, was er één gezelschap dat toch doorging. Niet in de leegstaande GB onder parking 58, zoals voorzien, wel in de balzaal van De Markten. Omdat het moest: spelen, zingen, muziek maken! Omdat tegen alle ellende in onze grootsteden niet het treuren helpt, wel het samenzijn. Zie ze staan op het podium, ruim twintig man sterk: alle nationaliteiten, alle kleuren, één rolstoel, jong en oud, mannen en vrouwen, evenveel histories, sommigen onder dak, sommigen zonder dak, heel de wereld achter dezelfde vier micro’s. In Brussel. Ze vormen één koor, simpel als pompwater. Af en toe schuiven daar korte commentaren tussendoor, maar altijd waakt de live muziek
op de achtergrond: wervelend, levenslustig, als een continue golfslag tegen de apathie.

Alleen al de cd van de voorstelling is een heerlijk antigif. Onder de vleugels van regisseurs-muzikanten Hans Van Cauwenberghe en Ciska Thomas creëert sociaal-artistiek gezelschap Forsiti’A hier het summum van participatief theater: allesbehalve medelijden of exotische goedkeuring, maar juist een groot ontzag voor de elementaire menselijkheid op scène. Aan alles voel je dat hier maandenlang gepraat, gezocht en vertrokken is van wat elk individu op scène persoonlijk beweegt, en hoe je
daarmee samen een groep kan smeden die op zijn sterkst naar voren treedt. Politici zouden er veel van kunnen leren.

Toch blijft C’est pas parce que tu t’arrêtes de pedaler bovenal muziektheater, dat met de kleinste menselijke anekdotes een heel verhaal weet te suggereren over geluk en tegenslag, migratie en thuiskomen, samenleven zonder gedeeld verleden. De kracht van de voorstelling zit in wat ze is: een ode aan onze hoofdstad als aan een nieuwe tijd. Nooit gedacht dat daar zulke sterke emoties bij konden komen kijken… De naam van Forsiti’A (ontstaan in 2013) verwijst dan ook naar de bloem die elk jaar de lente aankondigt. Precies zo voelt ook deze voorstelling: ontzettend aanstekelijk uit vele kelen, pompend tegen het verzuipen. C’est pas parce que tu t’arrêtes de pedaler is dé geheimtip van deze selectie. Meer Brussels is geen voorstelling ooit geweest.

Voor meer info!