Première 1

Eindelijk was het dan zover. De nieuwe langverwachte show van Forsiti’A, C’est pas parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter, ging gisterenavond in première. Na een week vol onheilstijdingen en alarmerende berichten scheelde het geen haar of de voorstelling was afgelast. Eigenlijk was ze dat ook. In allerlaatste instantie, op de dag van de première, sijpelde het slechte nieuws binnen dat de voorstellingen onder de huidige omstandigheden dan tóch niet in het oude GB-gebouw konden plaatsvinden, hoewel daar tot de ochtend nog een akkoord over leek. Alle voorstellingen moesten prompt en à la dernière minute geannuleerd worden, een schokgolf ging door het hele team.

Het podium was immers volledig opgebouwd, het licht en het geluid tot in de puntjes afgesteld, de generale repetitie vlekkeloos verlopen en het nieuwsgierige publiek massaal uitgenodigd. Maar Forsiti’A zou Forsiti’A niet zijn indien er niet vanuit een verloren positie teruggevochten werd. Vastberaden werd de rug gerecht en een alternatief bedacht. Op een namiddag tijd werd het hele hebben en houden spontaan weer afgebouwd en verhuisd naar een andere locatie waarvoor wel finaal groen licht verkregen werd. Het publiek werd op de hoogte gebracht, de nieuwe ruimte ingericht. Luttele ogenblikken en wat kunst- en vliegwerk later zat de hele zaal afgeladen vol. Zo eenvoudig gaat dat in de wereld van Forsiti’A. Ça va? Oui, ça va. Ça doit aller, même si ça ne va pas!, luidde het vervolgens in het allereerste nummer van de avond. Toepasselijker kon gewoonweg niet.

Wat volgde was een hartverwarmende show, een mooi muziekspektakel dat niemand onberoerd liet. Breekbare stemmen, melodieuze samenzang, pakkende solo’s en ludieke intermezzo’s wisselden elkaar moeiteloos af. Het enthousiaste publiek smulde ervan en klapte de handen warm, onder het toeziend oog van alweer twee televisieploegen. Deze sociaal-artistieke productie is nu reeds een schot in de roos en wordt ongetwijfeld vervolgd. De voorstellingen van vanavond 26/11 en morgenavond 27/11 gaan alvast door en hopelijk zien we Forsiti’A daarna terug in talloze andere zalen te lande.

 

Hans Moyson

 

Enkele sfeerbeelden van de eerste reeks voorstellingen:

Première 6

Voorstelling 2-1

Première 2

Première 3

Voorstelling 2-3

144888255982941

Première 11

Voorstelling 2-8b

Première 15

Première 8

Voorstelling 5 applaus

Voorstelling 4

Première 9

Heb jij zelf ook nog leuk beeldmateriaal van Forsiti’A en wil je het met ons delen? Stuur het dan zeker naar: communicatie.demarkten@demarkten.be